Kål – Ett krav på mitt julbord!

När jag var liten, hade jag mina favoriter på julbordet. Köttbullarna, skinkan och naturligtvis sillen. Men jag var nog den ende i min familj som krävde att det skulle finnas kål på bordet. Brunkål och rödkål. Och jag krävde också att den skulle lagas från grunden, så mamma fick stå där och steka vitkål, och ringla sirap dagen före julafton medan jag agerade sous chef och strimlade kål i långa banor.

Jag minns den söta doften från sirapen som spred sig hemma i köket och än idag blir det hemmagjord kål om jag får bestämma.

Kål är en fantastisk grönsak som lyfter julskinkan. Ungefär som en biroll som stöttar huvudrollen och ser till att filmen vinner en välförtjänt Oscar.

Brunkål är vanligtvis favoriten, men den här gången ville jag prova på något nytt och därför skapade jag den här söt-syrliga varianten på rödkål.

Varsågoda!

Rödkål

Vinägerstekt rödkål med sirap, äpple och russin
Ca 8-10 pers
Ca 1,5 tim

1 rödkålshuvud
1 rödlök
1 äpple
3 dl sultanrussin
1 kanelstång
100 g smör
2 dl Dansukker ljus sirap
1, 5 dl vitvinsvinäger
salt
vitpeppar

Rödkål
Rödkål

Gör så här
1. Strimla kål och rödlök.
2. Tärna äpplet.
3. Smält smör i en stor gryta med lock.
4. Lägg i kål, lök, äpple, russin och kanelstång.
5. Tillsätt sirap och vitvinsvinäger.
6. Koka ihop under lock på medelvärme i ca en timme.
7. Smaka av med salt och peppar.

Rödkål

Underskatta aldrig tillbehören. Ofta är det just de som gör rätten komplett.

Rödkål

 

Pernilla Elmqvist  

Pernilla Elmquist
Pernilla Elmquist deltog i Sveriges Mästerkock 2011, och beskriver sig själv som en passionerad amatärkock. På hennes matblogg får man följa med i hennes nya vardag, där hennes passion för mat har blivit hennes yrke.

Du hittar Pernillas egna blogg på http://pernillaelmquist.se/


Ladda ner recept som PDF

Lämna en kommentar